Keuzes maken

MVA Support | Blog | Keuzes maken | Diensten | Wat kan ik voor jou betekenen?

Keuzes maken…. Kun jij dat goed? Tot voor kort heb ik altijd gedacht dat keuzes maken niet 1 van mijn grootste talenten was. Als jij keuzes maken ook lastig vind lees dan vlug verder! Misschien kun jij iets leren van mijn zoektocht.

Ondanks dat ik het maken van (de juiste) keuzes lastig vind, heb ik het afgelopen jaar toch best een paar hele grote belangrijke keuzes gemaakt. Zo heb ik in juli 2018 ervoor gekozen om mijzelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik was ondernemer! Check! Afgevinkt. Maar… nog wel naast mijn full time baan en moeder zijn. Ik was blij met mijn keuze maar het viel niet mee om al die ballen hoog te houden. Veel verder dan het volgen van trainingen, plannen maken en wat voorbereidende werkzaamheden kwam ik niet.

Wie bepaalt? Hart of verstand?

Een paar maanden later volgde er een reorganisatie op mijn werk. Opnieuw moest ik een belangrijke keuze maken. Blijven en kiezen voor zekerheid van een vast inkomen maar zonder passend werk. Zou ik daar blij van worden? En hoe blij zou ik mijn werkgever op de lange termijn maken in een niet passende functie? Ik mocht ook kiezen voor het onbekende. Ontbinding van mijn arbeidsovereenkomst en een nieuwe weg in gaan.

Mijn hart en verstand gingen met elkaar in conclaaf….. Het hart heeft gewonnen en mijn verstand kunnen overtuigen. Ik zou na ruim 17 jaar gaan stoppen bij mijn werkgever!

Kiezen met en voor passie

Wat ik met mijn eigen bedrijf wilde gaan doen stond voor mij vast. Coaches en professionals in onder andere de (jeugd)gezondheidszorg en onderwijs, mensen die veelal net als ik werken vanuit een enorme betrokkenheid en passie, ondersteunen bij het runnen van hun onderneming.

Doelgroep bepaald. Check! Afgevinkt.

De volgende keuze drong zich aan. WAARBIJ ga ik deze mensen dan ondersteunen? Ik begon voor mezelf op te schrijven wat ik allemaal zou kunnen doen. Daar werd ik best blij van. Wauw ik kan deze ondernemersgroep echt wel het 1 en ander bieden! Totdat iemand tegen mij zei “Maar Mariska dat ga je toch niet allemaal aanbieden? Dat is veel te veel! Kies nou alleen die zaken waar JIJ zelf blij van wordt”. 

Hoe doe je dat dan? Keuzes maken…..

Waar ik blij van word? Ik moet toch kiezen voor diensten waar mijn toekomstige klanten blij van gaan worden? Toch ben ik er mee aan de slag gegaan. Ik heb vele post-its gevuld en verdeeld in:

  • Kan ik en word ik blij van
  • Kan ik maar word ik eigenlijk helemaal niet zo blij van
  • Kan ik nog niet (zo goed) maar word ik wel blij van
  • Kan ik nog niet (zo goed) maar wil ik me eigenlijk ook niet (meer) mee bezighouden…..

Zo kreeg ik toch een verdeling. Het gaf me inzicht. En eerlijk gezegd bracht het ook opluchting dat ik een aantal diensten kon wegstrepen. Joepie die zaken zou ik nooit meer hoeven doen 😉

Maar….. in alle eerlijkheid de lijst met diensten waar ik blij van word bleef lang. Ik heb lang gewikt en gewogen. Ik voelde druk dat ik nog meer keuzes moest gaan maken. Ik werd verdrietig van het idee dat ik zaken waar ik oprecht blij van word zou moeten skippen.

Totdat op een dag de juiste keuze zich zomaar spontaan aan mij opdrong. Ik kies ervoor om te accepteren dat ik het meest gelukkig ben in de rol van duizendpoot!

Mijn lijst met diensten zijn echt die zaken waar ik al ervaring mee heb, waar ik oprecht heel blij van word. En daarnaast ik ben het meest in mijn element in een baan of opdracht waarin afwisseling zit, waarin ik continue mezelf kan verbeteren en nieuwe dingen mag leren en mijn creativiteit kwijt kan.

Wat kunnen keuzes jou brengen?

Een paar van de belangrijkste dingen die ik het afgelopen jaar heb geleerd zijn:

  • Keuzes maken geeft rust
  • Ervoor kiezen bepaalde zaken niet meer te doen geeft heel veel rust!
  • Er gebeuren geen rampen wanneer je kiest voor zaken waarvan je dacht dat ze moeten maar die je eigenlijk niet meer wilt doen
  • Kiezen voor die zaken waar jij blij van wordt geeft energie, kracht en een heel positieve mindset
  • Accepteer jezelf en dat jouw keuzes niet altijd die hoeven te zijn die de buitenwereld van jou verwacht

Hoe goed ben jij in het maken van keuzes? En doe jij dagelijks die zaken waar je blij van wordt? Of zijn er misschien zaken die je laat liggen of die je dagelijks met tegen zin doet?

Verder praten over dit onderwerp?

Misschien vind je het fijn om een keer met mij over het maken van keuzes in je onderneming te praten? Of staan er misschien wel activiteiten tussen mijn aangeboden diensten waarvan jij (stiekem) heel blij zou worden als een ander die van je overneemt? Voel je vrij om vrijblijvend contact met mij op te nemen.